Vilket är egentligen det bästa lakritspulvret? För att svara på den frågan ordnade Salmiaksally och jag en lakritspulverprovning tillsammans med några vänner.

De lakritspulver som vi provade var: Haupt Kalabrien, Da Aldo, Johan Bülow. Haupt Asien och Lakritsfabriken.

lakritsprovning_040419_600x380

 

Vi tittade på ett gäng olika parametrar:

  • färg/utseende
  • doft
  • konsistens
  • smak
  • eftersmak
  • övrigt.

De olika sorterna av lakritspulver skilde sig mycket

Det som var mest spännande med provningen var att de olika sorterna av lakritspulver var så olika varandra. Det kan man se bara genom att titta på den här bilden:

lakritsprovning_040419_600x333

Som du ser är det stora skillnader i både färg och konsistens. Och samma stora skillnader finns i smaken.

Det bästa lakritspulvret – och vinnaren är …

Vilket lakritspulver gillade vi då bäst? Vinnaren är … Haupt Kalabrien!

lakritsprovning_protokoll_600

Haupt Kalabriens lakritspulver vinner framför allt på sitt stora smakspektrum – pulvret är söt, bittert och syrligt i ett. Vi som provade lakrits den här kvällen var tämligen överens om att Haupt Kalabrien var vinnaren, men när det gällde andra- och tredjeplatsen tyckte vi sinsemellan helt olika. Ett tips är alltså att prova några olika sorters lakritspulver tills du hittar det som du gillar bäst. Ett annat tips är förstås att olika sorters lakritspulver passar i olika sammanhang. Kanske är det en sort som passar bäst tillsammans med grädde i mäktig efterrätt och en annan som passar bra i matlagning? Det har vi inte provat oss fram till än – kanske blir det temat för nästa provning

Vår lakritspulverprovning är inte på något sätt fullständig – det finns många andra sorters lakritspulver på marknaden som vi har använt tidigare och andra som vi är nyfikna på. Det här var helt enkelt de sorter som vi råkade ha hemma – för att vi har köpt dem eller för att de fanns i den goodiebag som jag fick när jag var lakritsambassadör för lakritsfestivalen.

//Lakritslaban

Pin It on Pinterest

Share This