Lakritsfestivalen 2014 är till ända  – och vilken festival det blev!

Salmiaksally och jag har hängt på festivalen hela helgen. Vi har ätit lakritsglass, gjort lakritspyssel och sett lakritstrollkonster. Vi har tittat på nostalgiutställningen med tablettaskar, ätit lakritspopcorn och provat lakritsnyheter. Vi har tittat på polkagristillverkning, fått nya lakritsrecept och röstat på våra lakritsfavoriter. Och framför allt har vi ätit massor av lakrits.

Jag har inte sett några sammanlagda besökssiffror än, men på lördagen kom det 6 000 besökare. Förra året var det sammanlagda antalet besökare 9 000, så jag skulle gissa att vi har ett besöksrekord i år igen – precis som alla tidigare år.

 

översikt_lakritsfestivalen

 

Vi var även på en provning. Det var Lakritsfabrikens Martin Jörgensen som lärde oss om att kombinera lakrits och dryck:

lakritsprovning_140323

Vi fick prova ett vitt vin, ett rött vin, ett sött vin och ett öl – allt i kombination med olika sorters lakrits från Lakritsfabriken. Det var spännande att notera hur de olika dryckerna ändrade karaktär i kombination med lakritsen. Ju sötare lakrits, desto sötare vin behövdes; lakritsfudgen krävde definitivt det söta vinet, medan den söta premiumlakritsen gifte sig bra med det vita vinet och de salta varianterna passade bra med det röda vinet.

Vi fick också lära oss att smaksinnet vänjer sig vid det som man redan har smakat. Det betyder till exempel att om man först smakar sötlakrits och sedan saltlakrits så noterar smaksinnet framför allt salmiaksmaken. Lakritssmaken är munnen redan van vid sedan man smakade på den söta lakritsen. Spännande va?

Martin Jörgensen uppmuntrade oss till att experimentera med lakritspulver i matlagningen, inte bara till efterrätterna, och tipsade om att lakrits passar bra ihop med mat som innehåller socker och grädde. Jag tänkte  prova att göra en gräddig pastasås med lakritssmak vid tillfälle. Det låter väl inte så dumt?

Sveriges favoritlakrits 2014: Salmiakkola

Sedan var det dags att kora vinnaren i Sveriges favoritlakrits 2014. Vinnaren blev, precis som förra året, Salmiakkola från Desserter utan gränser. Ett stort grattis från Lakritslaban!

vinnare2014

 

Lakritsfestivalen fick också något av en signaturmelodi. Sången heter Lakkrís – en nyskriven isländsk låt som framfördes av Eyjólfur Hardarson:

sångman

Trots att låten gått på repeat under stora delar av festivalen blev det jubel och en-gång-till-rop när sången framfördes som final på lakritsfestivalen.

Den kanske mest spännande nyheten på Lakritsfestivalen var Haupt lakrits. Men det får jag berätta mer om senare. Nu ska jag sjunga ner i soffan och äta lite av all lakrits jag köpte på mässan.

//Lakritslaban

Pin It on Pinterest

Share This