Vad är lakrits?

Äkta lakrits kommer från växten lakritsrot (Glycyrrhiza glabra), som är en baljväxt. Lakritsroten kan bli åtta meter lång. Den växer naturligt i bland annat södra Europa, men det går även att odla den i Sverige. Här berättar Lakritslaban hur de gör lakrits i fabriken där han jobbar:

Lakrits i lakritsfabriken

Den lakrits som görs i lakritsfabriken där jag jobbar är ofta importerad från Turkiet. Jag brukar alltid norpa mig en bit lakritsrot och tugga på precis som den är. Den smakar sött och gott. Man får som små barkbitar i munnen när man tuggar på den, men det gör inte så mycket, tycker jag. En kollega som precis har slutat snusa tycker att det är perfekt att ha en bit lakritsrot i munnen i stället.

Ren lakrits i pastiller

På fabriken kokar vi lakritsroten i flera omgångar så att vätskan avdunstar och det bildas ett lakritsextrakt. Lakritsextraktet gör vi flera olika saker med. En sak är att vi rullar det till långa rullar och hackar upp i bitar som får torka och bli pastiller. Sådana pastiller får en intensiv lakritssmak och innehåller inget annat än ren lakrits. Det räcker med att äta ett par tabletter för att stilla lakritssuget.

Lakrits i konfekt och annat godis

Vi blandar också lakritsextraktet med andra ingredienser, som mjöl, socker, gummi arabicum (E 414) och stärkelse, för att göra olika typer av lakritskonfekt och annat godis.

Svensk lakritsodling

Det här verkar vara ett riktigt spännande projekt att följa: Lakritskungen odlar svensk lakrits.

/Lakritslaban

Pin It on Pinterest

Share This