På lakritsfestivalen träffade jag Haupt lakrits, som berättade om sina produkter och om företaget. Haupt är en liten och nystartad lakritsproducent – årets lakritsfestival var premiär för deras lakrits. Företagets namn kommer från Christian Haupt, som syns i bakgrunden på bilden nedan och som drog igång företaget.

haupt2

 

Jag pratade framför allt med trevliga Rasmus Ragnarsson, som visade sig vara en nyfrälst lakritsnörd. Han berättade om Haupts fabrik, som ligger i Stockholmsförorten Kista, och om hur noga de är med råvarorna. Jag fick uppfattningen att det här är lakrits som är tillverkad med kärlek. Och det känns på smaken!

Haupt lakrits säljer i dag fyra produkter: Krisp, Chok och två olika sorters lakritspulver – ett från Kalabrien och ett från Asien. Både Krisp och Chok består av en bit sötlakrits i mitten omgiven av mjölkchoklad. Det som skiljer dem åt är att Krisp sedan har en söt sockerkrispig yta medan Chok i stället är rullad i lakritspulver. De påminner ganska mycket om en av mina andra favoriter, Lakrits A från Johan Bülow. Jag gillar särskilt Haupt Chok, som dock är gravt beroendeframkallande. Varning utfärdas!

De två lakritspulvren är fascinerande olika varandra. Lakritspulvret från Asien smakar nästan lite parfymerat, medan det från Kalabrien har en renare lakritssmak – eller hur man nu ska förklara det. Jag gillar lakritspulvret från Kalabrien bäst.

Ett extra plus för de snygga burkarna som lakritsen kommer i. Titta gärna in på Haupt lakrits produktsida om du vill se det tydligare än på bilden ovan.

Än så länge finns inte Haupts lakrits i så många butiker. Vill du köpa dem på webben så finns de hos Choklad och Lakrits och Basement Design.

//Lakritslaban

Pin It on Pinterest

Share This