Lakritsfestivalen pågår hela helgen på Annexet vid Globen i Stockholm.  Självklart har jag varit på plats på festivalen under dagen – tillsammans med min vän Salmiaksally. Vi började med att gå på lakritsprovning, närmare bestämt en choklad- och lakritsprovning som hölls av Marie på Beriksson.

20150321_135354

Provningen var på en grundläggande nivå, så för oss lakritsnördar var det inte så mycket ny kunskap. Men det är som det ska vara – en provning kan knappast utgå från att alla redan är lakritsexperter. Dessutom fick vi smaka flera spännande lakritsprodukter som var nya för oss. Ett varumärke som vi gillade var 1886, som bland annat gör en god sötlakritsstång med sex procent Kalabrienlakrits.

Även Mucci var ett intressant märke. De har en ny kollektion som heter Licorice <3 Chocolate. Två sorters choklad med lakritssmak. En söt koladragée som har massor av lakritssmak, eftersom den innehåller hela tio procent lakrits (många av de vanliga lakritssorterna innehåller runt tre procent), och en pralin med rinnande rålakritslikör. Båda mycket goda och med intensiva smaker. Inget man trycker i sig en hel påse av. Men så köper man dem också i små förpackningar.

Sedan var det bara att kasta sig ut i lakritshavet.

20150321_163045

Vi smakade på intressanta nyheter och gamla godingar. Haupts God påsk, som jag skrev om nyligen, motsvarade helt förväntningarna. Men den har god konkurrens av Lakrids by Johan Bülows Lakrids D (edit: länk borttagen). Båda är lakritspraliner med choklad och en kärna av mandel, och jag kan inte bestämma mig för vilken av dem som är godast.

Hos Lakrids by Johan Bülow provsmakade jag dessutom den färskaste lakrits du kan tänka dig. Direkt från tillverkningsbordet och in i min mun. Vilken intensiv smak!

20150321_151841

På lakritsfestivalen pågår och även en massa andra spännande aktiviteter. Du kan äta en lakritsmeny i restaurangen och gå på provningar. Konstnären Alannah Robins gör en staty av lakrits, som du kan vara med och finansiera här om du vill (till och med i morgon söndag):

20150321_163440

Lakritsfestivalen pågår i morgon också, så du som inte var där i dag hinner fortfarande dit. Missa inte att rösta på Sveriges favoritlakrits 2015. Ska det bli Salmakkolan precis som de två senaste åren? Spänningen är olidlig, och självklart kommer jag att rapportera här vem som tar hem titeln.

//Lakritslaban

Pin It on Pinterest

Share This