Är lakrits nyttigt?

Lakrits har traditionellt används för de medicinska effekterna. Det är slemlösande och används ofta i hostmedicin. Historiskt har det även använts som magmedicin, och det är fortfarande känt att lakrits har laxerande effekt. Lakrits innehåller B-vitamin och salicylsyra (som finns i värktabletter) och flera antioxidanter. Eftersom lakrits höjer blodtrycket kan det vara bra att äta lakrits om du har lågt blodtryck.

Om du äter lakrits av medicinska skäl bör du äta lakritspastiller som bara består av rent lakrits. Lakritskonfekt innehåller, precis som annat godis, oftast mest socker och kan dessutom innehålla alla möjliga tillsatser som inte alls är bra för kroppen. Rena lakritspastiller hittar du i lakritsbutiker och välsorterade godisaffärer. Du kan även hitta till exempel Renée Voltaires lakritspastiller i en del livsmedelsbutiker.

En annan fördel med lakrits är att om du använder det i till exempel efterrätter behöver du mindre socker, eftersom lakrits är många gånger sötare än socker.

Om du äter lakrits för de medicinska effekterna bör du även vara medveten om att det kan vara farligt att äta för mycket lakrits.

 

Vill du veta mer om lakrits? Gå gärna till startsidan lakritslaban.se och börja botanisera. Smaklig läsning!

// Lakritslaban

Pin It on Pinterest

Share This