Det här är egentligen ett recept på gamla hederliga chokladbollar – men med en saltlakritstvist. Jag tror att Johan Bülows saltlakritssirap skulle göra sig utmärkt i det här receptet, men det hade jag ingen hemma. Därför blandade jag i stället 1 msk salmiakpulver (som i sig bestod av lika delar lakritspulver och salmiaksalt) med 1 msk agavesirap och hade i. Det blev riktigt gott! Om inte saltlakrits är din grej kan du förstås använda vanligt lakritspulver.

Det här behöver du för 30 bollar:

  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 3 dl havregryn (väljer du glutenfria havregryn så blir receptet glutenfritt)
  • 2–3 msk starkt kallt kaffe
  • 1 msk agavesirap
  • 1 msk salmiakpulver.

 

Gör så här:

  1. Rör smör, socker och vaniljsocker tills det blir poröst och vitt.
  2. Blanda i kakao, havregryn och kaffe
  3. Blanda ihop agavesirapen med salmiakpulvret och blanda i det i smeten.
  4. Rör ihop allting till en jämn smet.
  5. Rulla smeten till bollar.
  6. Rulla bollarna i kokos – eller varför inte salmiakströssel?

Låt salmiakbollarna stå i kylskåpet en stund så att de får en fastare konsistens men ta gärna fram dem en stund innan du ska äta dem så kommer smakerna fram bättre.

Mums!

//Lakritslaban