Är det gluten i lakrits? För dig som är glutenintolerant är det förstås en viktig fråga.

Svaret är: nej, lakrits i sig innehåller inte gluten. Varken lakritsroten, som används för att göra sötlakritsgodis, eller ammoniumklorid (salmiak), som används för att göra saltlakritsgodis innehåller gluten.

Däremot innehåller många typer av lakritsgodis gluten, till exempel i form av vetemjöl, som bindemedel i godiset. Du som vill äta lakrits utan gluten måste alltså alltid läsa innehållsförteckningen.

Men misströsta inte! Du behöver absolut inte avstå från lakrits för att du inte vill ha gluten. Det finns många olika sorters glutenfri lakrits. Till exempel Lakritsfabrikens lakrits, som är gjord på rismjöl, eller Lakritskungens salta riksdaler, som innehåller majsstärkelse.