Kladdkaka tröttnar jag aldrig på – särskilt inte om den smakar lakrits. Choklad och lakrits är en kombination som alltid funkar. Här kommer ett bra recept:

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 4,5 dl strösocker
  • 1,5 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 msk kakao
  • 2 msk lakritspulver
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 150 gram smält smör

Rör ihop allt till en smet. Grädda i 175 grader i cirka 35 minuter. Servera med lättvispad grädde.

Kladdkaka med lakrits – fler recept

I praktiken kan du använda vilket kladdkakerecept som helst och tillsätta lakritspulver. Eller prova med salmiakpulver i stället. Eller kanske servera kladdkakan med färdigköpt saltlakritssås och vaniljglass?

Här kommer fler recept på lakritskladdkaka:

Kladdkaka med lakrits – och vad mer?

Som du ser i recepten ovan fungerar kombinationen lakrits och choklad även ihop med andra smaker. Prova dig fram! Några idéer om smaker som skulle kunna fungera i en lakritskladdkaka:

  • ingefära – riv den och pressa i smeten
  • blåbär – blanda i smeten eller i grädden, eller servera bären till kakan
  • citron – blanda i citronskal och citronskaft i smeten, eller servera kakan med en lemon curd och vispgrädde
  • salmiak – byt ut (en del av) lakritspulvret mot salmiakpulver
  • turkisk peppar – hacka karamellerna med mortel och blanda i
  • polkagris – hacka karamellerna med mortel och blanda i
  • apelsin – blanda i citronskal och citronskaft i smeten
  • mint – tillsätt några droppar pepparmyntaolja i smeten
  • lingon eller tranbär – blanda i smeten eller grädden. Eventuellt behöver du lite extra socker eftersom bären är syrliga.

//Lakritslaban